Sydens blomster i danske haver

Plantevejledning
Camellia (Theaceae) (Dansk navn = Kamelia)

Kameliaen – en eksklusiv, frodig plante med sine prægtige blomster som mest af alt ligner store roser eller pæoner i både farve og størrelse. Hidtil har Kameliaen kun haft sin berettigelse som indendørs potteplante – men sådan er det ikke længere: Nu kan Kamelia overvintre udenfor i det danske klima.

Hvem har ikke på sin rejse til Sydeuropa set og nydt disse prægtige blomster og derefter forgæves forsøgt sig derhjemme med en fra syden importeret plante. Nu er der imidlertid håb for disse blomsterelskere, fordi man nu som noget helt nyt i danske havecentre kan finde et stort sortiment af vinterhårdføre kameliasorter, der er udviklet, dyrket og testet i vort klima, og som kan dermed tåle temperaturer ned til minus 21 grader.

Kameliaen kommer fra den tyske tyske producent Härig (www.baumschule-haerig.de) som er anerkendt af havecentere for at levere meget høj kvalitet. Kameliaerne er puslet om fra de var stiklinger og er tætte, har et flot, stort rodnet og mange knopper. Planterne, der alle har store læderagtige blade, har en frodig vækst og ikke bare tåler en god beskæring efter blomstring, de kvitterer gerne med en ekstra flittig blomstring året efter.

Kameliaerne fås i mange forskellige farver, fra de gule og hvide over rosa og tofarvede til de mørkeste røde man kan forestille sig – enkelte sorter har endog en svag duft. Alt efter hvilken sort man vælger og vinterens hårdhed, vil de på friland starte blomstring i februar – april og fortsætte i 2-3 måneder hvis det ikke alt for hurtigt bliver sommer. Kameliaer skal i det store hele passes som andre surbundsplanter, men følgende retningslinier bør følges for at opnå de bedste resultater:

Skal plantes i perioden mellem marts og juni.
Plantes i surbund, gerne 60 ltr. rhododendron-blanding pr. plante og gerne blandet op med visne bøgeblade eller lign.
Jorden skal være veldrænet, dvs. at der må ikke være tilbøjelighed til at stå vand eller være vandlidende i regnperioder.
Placeres i fuld sol til halvskygge, gerne et sted med vandrende skygge.
Placeres et sted hvor der er læ, hvilket især er vigtigt i vinterperioden. Er dette ikke muligt bør vinterdækkes med grangrene. Det er dog altid en god ide at vinterdække sin Kamelia, især er det vigtigt at vinterdække rødderne.
Kameliaerne vil gerne have meget vand, især i vækstsæsonen (fra den første blomstring i foråret til det tidlige efterår). Kameliaen kan lide overbrusninger, men undlad at overbruse når solen står højt på himlen. Hvis du har mulighed for det, vil det være fint at vande og overbruse med regnvand, så undgår du kalkpletter på bladene. En Kamelia må ikke stå med vand i underskålen, men du bør vande Kameliaen rigeligt når du vander, herefter bør du ikke vande igen før jorden er næsten tør.
En Kamelia er nøjsom med vand i hvileperioden fra efteråret og hen over vinteren. Vær dog opmærksom på at Kameliaen som grøn plante fordamper en del vand i hvileperioden.
Er du i tvivl om din Kamelia skal have vand, så er det altid en god idé at mærke efter med fingrene om jorden er på kanten af udtørring eller om den er fugtig.
Ang. Gødning er det bedst at du gøder jævnt – helst 1 gang om ugen i vækstsæsonen. Det anbefales at du gøder med almindelig flydende gødning i svag koncentration eller surbundsgødning (1 promille) om ugen.
Større Kameliaer bør have en del gødning/næring for at udvikle knopperne, men vær forsigtig med gødning, da for meget næring i jorden kan svide rødderne, og det vil tage planten tid at komme sig over.
Det er svært at sige hvor ofte der skal gødes – det afhænger af, hvis den står i krukke – størrelse på krukken, hvor stor planten er og hvor meget lys og varme den får samt hvor næringsrig jorden er i forvejen. Tjek Kameliaens nye skud, er de kraftige og flot glansagtig? Så trives din Kamelia. Står den derimod med få skud og blege blade, har Kameliaen behov for gødning eller evt. ny jord.
Plantes Kameliaen i krukker skal de ind i drivhus, udestue el. lign vinteren over. Det er vigtigt at man vælger et opbevaringssted der ikke opvarmes alt for meget i dagtimerne, dvs. uden for store temperatursvingninger.
Udendørs-kameliaer klarer sig bedst udenfor. Ved for høje temperaturer indenfor og for lav luftfugtighed er Kameliaen tilbøjelige til at tabe blomsterknopperne, hvilket ikke er ønskeligt!
Vi har kontaktet haveejere som tidligere har købt Kameliaer fra Härig, og de har velvilligt videregivet deres erfaringer med planterne. I de koldeste perioder bør frilandsplanterne været dækket med grangrene, men ellers er ovenstående retningslinier fulgt med et godt resultat. Nogle sorter viste sig at smide de fleste blade i slutningen af vinteren, men efter at være klippet let tilbage stod de i maj med blade og nye skud som om intet var hændt. Nogle planter var placeret i krukker som stod i det fri – disse tog nogen skade i vinteren med -10 grader og en del vind. Et par krukker blev placeret i god læ under nogle prydbuske og disse klarede sig fint alle vintrene.
I udestue/drivhus er det straks noget mere omstændeligt, da der i et ubeskyttet drivhus godt kan være meget store temperatursvingninger fra -10 grader om natten til +25 grader om dagen – dette klarer overvintrende Kameliaer simpelthen ikke. I en udestue i ly for solen bag et gardin og med en god udluftning i dagtimerne klarer de sig til gengæld rigtigt godt, og vil starte med en rigtig god blomstring i januar-februar.
De første år efter plantningen er det som ved en Rhododendron også en god idé at pusle lidt ekstra om Kameliaen indtil dens rodnet har fået godt fat i jorden.
Alt i alt kan det konstateres, at har man en opvokset have hvor man kan dyrke Rhododendron, så kan man også dyrke overvintrende Kamelia.